Nis puna për ndërtimin e parqeve te para eolike në Shqipëri

Nis puna për ndërtimin e parqeve te para eolike në Shqipëri

Hulumtim
Nis puna për ndërtimin e parqeve te para eolike në Shqipëri Analizë nga Dr. Lorenc Gordani Drejtues i Departamentit të Masterit Profesional Tirana Business University (TBU) [pj-news-ticker] Një vlerësim i përgjithshëm mbi hapjen e ankandit për ndërtimin e projekteve eolike ne Shqipëri? Ankandi për ngritjen e parqeve eolike në vend prej një kapaciteti deri ne 150 MW është një nisme e munguar dhe qe pritej prej një kohe te gjate. Kjo pasi, me sa këtu, i hapet rruga një teknologjie te re e cila me siguri do te shërbeje si shtyse me tej për zhvillimin e “fermave” te prodhimit te energjisë nga era mbi te gjitha edhe pa nevojën e mbështetjes publike. Diçka e ngjashme ne fakt tani po verifikohet ne fushën e fotovoltaike, pas garave te hapura ne dy…
Read More
Thatësira “çmend” çmimet e energjisë elektrike ne Shqipëri?!

Thatësira “çmend” çmimet e energjisë elektrike ne Shqipëri?!

Hulumtim, Informim
Thatësira “çmend” çmimet e energjisë elektrike ne Shqipëri?! Analizë nga Dr. Lorenc Gordani Drejtues i Departamentit të Masterit Profesional Tirana Business University (TBU) [pj-news-ticker] Ky artikull nder te tjera do te synoj te marr ne konsiderate, ne mënyre shume sintetike, efektet e thatësirës ne çmimin e energjisë, apo çfarë mund dhe duhet pasur parasysh për tu përshtatur me trendet aktuale te tregjeve te energjisë dhe zhvillimeve te ndërlidhura. Përsa i takon prodhimit të Energjisë Elektrike, duke marrë në konsiderate analizën e vitit te kaluar, megjithëse 2020 rezultoi me një rritje me 10% te kapaciteteve te reja prodhuese private ne finale për shkak te mungesës se reshjeve përsëri patëm një rënie te prodhimit me 10%. Pra, mbështetur ne bazën e prodhimit tone tek burimet hidrike, reshjet mbeten një faktor përcaktues, siç…
Read More